Samlaren i SvenstorpKaj Olsson började redan på 60-talet att samla på traktorer och har idag fått ihop en imponerande mängd jordbruksmaskiner av olika årgångar och märken på sin gård i Skånska Svenstorp. Han är dessutom initiativtagare till den årliga skördefesten som sedan starten 1987 lockar mängder med besökare från när och fjärran.


Fiskaren Herbert Wallin blickar tillbakaDet lilla samhället Kåseberga, några mil utanför Ystad, har tidigare varit ett livligt fiskeläge med upp till 30 fiskare. Nu finns det inte många kvar. Här möter ni fiskaren Herbert Wallin i en intervju från 2011 där han berättar om hur livet gestaltade sig i det lilla fiskeläget och om sitt liv som fiskare.
 
Herbert Wallin är född 1925 och uppvuxen i Kåseberga. När han var 16 år gammal gjorde han sin far sällskap som fiskare. Året därpå blev han skeppare för båten Atlantic. Herbert Wallin har varit storfiskare, ålfiskare och nu fritidsfiskare.


Skillinge - ett gammalt fiskeläge"Skillinge ligger djupt nere innerst i viken invid det oändliga havet, som här tyckes vidare och storslagnare än någonsin. Sandhammarens kritvita sandstrand i fjärran, där fyren reser sig, ser nästan ut som vit ångbåtsrök över havet. Här är gammal kulturbygd. Viken har bort i den grå forntiden tjänat som en förträfflig hamn, och invid densamma ha fäderna rest sina hyddor och uppkastat sina gravar, där de avlidnas andar kunde se ut över havets obegränsade vidder."
(John Osterman, Cimbrishamns-Bladet 1907)


Sandhammaren - fyren och livräddningsstationenSandhammarudden vid Skånes sydöstra hörn är sedan hundratals år tillbaka känd som en av norra Europas största skeppskyrkogårdar. Det stora antalet förlisningar ledde så småningom till att Sveriges första livräddningsstation placerades vid Mälarhusen år 1855.

Sandhammarens fyr uppfördes 1862 efter ritningar av fyringenjören Gustaf von Heidenstam. Ursprungligen byggdes två identiska fyrar men 1904 monterades den norra ned och flyttades till  Pite Rönnskär i Bottenviken.

I filmen möter ni Arne Nilsson som berättar om fyren och livräddningsstationen. Arne är engagerad i föreningen Sandhammarens Fyrplats som har till syfte att dokumentera, återskapa och bevara fyrplatsen med livräddningsstationen i så ursprungligt skick som möjligt.


Gerhard Nordström och Banco di santo spiritoI mitten av 2011 ställde konstnären Gerhard Nordström ut sin svit bestående av objekt och målningar, som han gett titeln ”Banco di Santo Spirito”, i Klosterkyrkan i Ystad. Här möter ni konstnären i en intervju där han berättar om hur sviten växte fram, från att vara en tanke, till att ta fysisk form.
 
Gerhard Nordström föddes 1925 i ett prästhem och växte upp i Sjörup utanför Ystad och Gessie söder om Malmö. Han utbildade sig på Skånska målarskolan i Malmö och vid Kungliga Konstakademien i Stockholm på 1940-talet. Gerhard Nordström hade sin första separata utställning i Malmö 1950. Under 1960- till 1980-talen var han lärare på Konstskolan Forum i Malmö. 1986 flyttade Gerhard Nordström till Ystad.


ÖrumshusetTvå mil öster om Ystad ligger Örumshuset. Byggt på 1840-talet i en redan då uråldrig byggnadstradition. Så när som på att bakugnen är riven är huset bevarat i sitt ursprungliga skick, med alla funktioner, för människor, djur och förråd under ett och samma tak. Huset var bebott till 1948 och är ett exempel på hur man ända in i våra dagar levt i en ålderdomlig form, med bostadsdel och fähus i samma länga. Huset invigdes som byggnadsminne 1959.


Ystads OperafestivalDen 5 juli 2010 gick startskottet för Ystads Operafestival. Följ med på en återblick med slumpvisa nedslag under veckan då Ystads gator och torg fylldes med operaentusiaster från när och fjärran.


Stoppa upp mig! ett porträtt av Sveriges siste luffare Bengt Vincent.
(trailer)Bengt Vincent, som kallar sig Sveriges siste luffare är känd långt utanför Skånes gränser. Inte minst för sin uppmärksammade ansökan till Ystads kulturnämnd om att få bli uppstoppad och utställd tillsammans med sitt dragspel efter sin död.
 Åttio år fyllda kan han sätta åtskilliga titlar på sitt visitkort. Luffare, gatumusikant, författare, reptilspecialist och juniorpolis för att nämna några. Många tidningsartiklar har det blivit under åren när den excentriske och originelle luffaren dragit land och rike kring med sitt dragspel. Som regel iklädd sin lappade luffarkostym och hatt, ständigt rökandes en fet cigarr. Om sitt liv, som är som klippt ur Fritiof Nilsson Piratens böcker, berättar han om i denna film.


Nordiska typ2-klubbens årsmöte i Lysekil 2012Nordiska Typ2 klubben är en ideell förening där alla medlemmar har ett gemensamt intresse; Folkvagnsbussar. 2012 hölls den årliga bussfesten i Lysekil med 180 deltagande bussar.